Salle des Gardes
Het is in de Salle des Gardes dat je het Wonder van Dijon kan aanschouwen. In een mooie zaal (de vroegere feestzaal) staan twee praalgraven opgesteld. Het ene is de graftombe van Filips de Stoute, hertog van Bourgondië van 1363 tot 1404. Hij heerste over een rijk dat onder meer het Franse graafschap Vlaanderen en Artesië bevatte en het graafschap Franche-Comté en Nevers. Hij huwde met Margaretha van Male of ook bekend als Margaretha van Beieren. Twee Hollandse kunstenaars Claus Sluter en Claus de Werve maakten samen met de Fransman Jean de Marville de graftombe.
Jan Zonder Vrees was als oudste zoon de opvolger van Filips de Stoute. Zijn hertogschap was maar een kort leven beschoren tussen 1404 en 1419. Hij werd vermoord in Montereau. Hem zie je naast zijn moeder Margaretha van Beieren in de andere graftombe, gemaakt tussen 1443 en 1470 door Juan de la Huerta en Antoine Le Moiturier. Aanvankelijk stonden de praalgraven in een klooster te Champmol.
Twee retabels uit de 14de eeuw hangen op de eerste verdieping van de Salle des Gardes. Het waren de Vlamingen Jacob de Baerze en Melchior Broederlam die het retabel van 'de Kruisiging' en 'de Heiligen en Martelaren' schilderden.
De andere zalen van het museum tonen kunst uit Italië (15de eeuw), de renaissance, barok en er is een ruimte met hedendaagse kunst en een belangrijk luik gewijd aan grafisch kunst. Wil je de stad vanuit de hoogte zien, beklim dan de toren (316 treden) van het museumgebouw.
Renovatiewerken zijn aan de gang, voorziene einddatum ongeveer halfweg 2019. Toch blijft een bezoek aan het museum steeds mogelijk.