Brugse Ommeland: verken in Beernem het Bulskampveld

'Groen' onthaasten in Beernem - Bulskampveld

De Beernemse bossen worden al dikwijls eens in verband gebracht met de beroemde moorden in Beernem. Op deze parking 'Aanwijs' werd het lichaam gevonden van Baron d'Udekem d'Acoz (1915). Zijn lijk was hier begraven en alleen zijn hand stak boven de grond. Opvallend was de grote ring aan die hand. Het mysterie wil dat de moordenaar daarmee iets wou aanwijzen. Vandaar de naam 'Aanwijs'.  Lees meer

Het Bulskampveld laat je genieten van veel meer dan alleen maar bos.
  • Kom wandelen in de bossen van Beernem
  • Download de wandeling uit de reisgids Brugse Ommeland 
  • Meer dan bos alleen in Bulskampveld
  • Neem een kijkje in het kasteel, kruidentuin, landbouwmuseum, vogelopvangcentrum, natuur-educatief bezoekcentrum
Gratis reisgids downloaden

(inclusief wandelroute)

Onopgelost raadsel

De moorden van Beernem zijn en blijven wellicht een groot onopgelost raadsel. Er moesten schuldigen gevonden worden voor de moord op de baron maar iedereen wist dat de twee 'moordenaars', waaronder de veldwachter, er niets mee te maken hadden. Ze waren gewoon zondebokken om een moordzaak te kunnen klasseren. Erger nog getuigen die zouden leiden naar de échte moordenaar werden uit de weg geruimd: twee zijn 'verdronken', een ander is 'doodgevallen', nog een ander verdween voorgoed en de gemeentesecretaris werd vermoord maar de dader(s) van die 5 andere 'moorden' werd niet gevonden. De twee zondebokken werden veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor de moord op de baron na een proces van meer dan 10 jaar. Wat erop wijst dat het echt wel een ingewikkelde zaak was vol intriges. Iedereen verdacht de toenmalige burgemeester de Vrière die een schrikbewind voer, maar niemand wou dit hard maken want wie meer wist ...

Bulskampveld

De Beernemse bossen en Bulskampveld strekten zich in de middeleeuwen uit van Brugge tot Gent. Nu nog loopt dit gebied tot de grens met Oost-Vlaanderen (Wingene - Ruiselede). Onze wandeling brengt je door het Bulskampveld, een provinciaal domein van meer dan 220 hectaren. De naam 'Bulskampveld' zou afkomstig zijn van 'Bulnas Campa' wat het Germaans is voor het veld van de stieren’. In de middeleeuwen lieten de boeren hier immers hun vee grazen. is voor 'veld van de stieren'. In de middeleeuwen lieten de boeren hier immers hun vee grazen. Het was heidegebied en als landbouwgrond zo goed als waardeloos. De boeren staken ook turf. Veel van de huidige bossen dateren echter pas vanaf de 18de eeuw, alsook de lanen en dreven. Ze werden dan aangelegd voor de winning van hout en deden meteen ook dienst als jachtgebied. Het Bulskampveld werd zo'n 40 jaar geleden aangekocht door de provincie West-Vlaanderen. Het is een prachtig natuurgebied met naaldbossen en heel wat vogelsoorten.

Kruidentuin, landbouwmuseum en vogelopvangcentrum

De kruidentuin werd in 1980 aangelegd in de vroegere moestuin van het kasteel. Je kan er vrij in rondwandelen. Deze is omringd met gaanderijen waar nu oude landbouwwerktuigen zijn tentoon gesteld. In de stallingen van de kasteelhoeve is nu het vogelopvangcentrum Bulskampveld gehuisvest. Je kan dit bezoeken met gids als je op voorhand reserveert. Meer info op www.voc-bulskampveld.be .

De kruidentuin is tijdens weekdagen open van 8.30u tot 16u45, in het weekend van14.00u tot 17u30. 

Kasteel - Bezoekerscentrum

Dit kasteel dateert van eind de 19de eeuw. In het natuur-educatief centrum op de benedenverbieding wordt er uit de doeken gedaan wat op het domein van Bulskampveld zoal te zien is en leeft en kan je zelf op onderzoek. Op het gelijkvloers kom je in de salons en andere kamers van het kasteel. Tevens is er een expo over het Houtland, de regio waar je nu bent. Heb je de grafsteen tegenover de trappen gezien?
Meer info: www.brugseommeland.be

Reviews en beoordelingen Beernem - Bulskampveld

Heb je zelf tips of opmerkingen over Beernem - Bulskampveld? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info