Kasteel Loppem
Het kasteel van Loppem en het omgevende romantische park zijn toegankelijk voor het publiek. Een bezoek is zeker en vast de moeite waard. Het zowat honderdvijftig jaar oude kasteel werd gebouwd in opdracht van enkele leden van de lokale adel. In de herfst van 1918 verbleef de toenmalige Belgische regering hier tijdelijk, samen met de legerleiding en de koning. Het was “de regering van Loppem” die hier het algemene kiesrecht voor mannen goedkeurde.
Het park is gratis toegankelijk en heeft een doolhof van rode en groene haagbeuk. Het doolhof werd in 1873 getekend, je kunt er bijna twee kilometer in ronddolen zonder op dezelfde plaats terug te keren. Aanpalend bij het kasteel zijn er openbare toiletten. Meer info kan je vinden op de website van het kasteel: www.kasteelvanloppem.be
Kasteel Tillegem
Hier stond eerst een middeleeuwse waterburcht. Nu resten nog de westvleugel en een neogotische aanbouw en twee zijvleugels. Het omwalde kasteel biedt nu onderdak aan het Streekhuis voor de regio Noord-West-Vlaanderen en enkele groeperingen. Het provinciebestuur West-Vlaanderen kocht het kasteel aan en liet het grondig restaureren (1985-1987). De kelders en gewelven uit de 14de eeuw zijn nog origineel. De ruimtes in het kasteel worden gebruikt als vergaderzalen. Het kasteel ligt in het provinciaal domein Tillegembos.
Stadsdomein Beisbroek
Dit kasteeldomein ligt ten zuiden van Brugge. Het maakt met de bossen van het domein Tudor, het Chartreuzinnengoed en domein Foreest een groengebied van ruim 200 hectaren groot. Eerst was er een woest heidegebied ‘het veld van Sint-Adries’ genoemd dat eeuwenlang tot de eigendom behoorde van de abdij van Sint-Andries. Na de Franse revolutie werden de kerkelijke gronden openbaar verkocht. De eigenaars hadden het goede idee om voor een bebossing te zorgen en er enkele kastelen in neer te poten. Een uiting van de rijke leefwereld van de Brugse elite uit die tijd. Zo ontstond dus ook het kasteeldomein Beisbroek. Het kasteel zelf is ingericht als een natuureducatief centrum en er is een volkssterrenwacht.
Priorij Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië
In de achtergrond zie je de priorij Bethanië liggen. Naar het voorbeeld van de H. Benedictus leven, werken en bidden vooral hier nog enkele Benedictinessen. De naam Bethanië verwijst naar klein Bethanië, een pand in de omgeving van de abdij. De kerk is opgetrokken in een neoromaanse stijl. Meer info op www.priorijbethanie.be
De Rotse’ of Lourdesgrot in het kasteelpark Emmaüs
Een grot met een idyllisch beekje. Maar je kan de grot niet zien vanop de weg. Ga het boswegeltje in. Er staat een verfromfraaid pijltje. Als je er bent, zal je verrast staan kijken naar een heuse Lourdesgrot. In 1874 wordt op de kasteelgronden een Lourdesgrot opgetrokken in veldsteen, in opdracht van de familie van Ockerhout van de Woestijne als dank voor een genezing na een bedevaart naar Lourdes. Tijdens de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog werd hier dagelijks een bedevaart gehouden.
Domein Baesveld
Kasteelheer Gaston de Kerchove d’Ousselghem moest zijn kasteel als logement laten opvorderen door Duitse officieren in de beginfase van de Eerste Wereldoorlog. Zelfs de keizer Wilhelm II kwam op ‘bezoek’. Op een infobord bij de toegang tot het domein kan je een foto zien tijdens een troepenschouw. Opmerkelijk is dat vrijwel de volledige inboedel ongeschonden de oorlog doorkwam. Als dank omdat zijn familie gespaard bleef van ernstige ellende, liet de kasteelheer een kapel oprichten. Deze zie je staan bij de toegangsdreef.
Oorlogsmonument ‘Smeed oorlog om tot eeuwige vrede’
Een opmerkelijk monument en een gedenkplaat ter ere van Canadese militairen en burgerlijke slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Het werd onthuld in 1994 bij de herdenking van 50 jaar Slag om Moerbrugge. Als materialen werden onderdelen gebruikt van een Sherman tank (kunstenaar Ben Snauwaert).