Castillo de Santa Barbara (kasteel)
Het kasteel is vrij toegankelijk, ook de vele expositieruimtes op het kasteeldomein. Het is nogal wat klimmen en dalen om tot bij de mooiste uitzichtpunten te komen. Binnen het domein is er een cafetaria/restaurant met een mooi terras. Op verschillende locaties zijn er toiletten. Kom je met de lift naar boven dan ben je uitgestapt op het middenplein. Dus een beetje klimmen voor het mooiste en grootste platform met een 360° zicht over de stad ((169 meter boven de zeespiegel), dan een beetje dalen om alle ruimtes en plekjes te bezoeken.
Het kasteel is al dermate keren aangevallen, verwoest en heropgebouwd dat er een kakafonie ontstaan is van bouwstijlen. Van de Arabische citadel is behalve het bovenste deel nog weinig tastbaar overgebleven. Zeker is wel dat de oudste elementen die vandaag nog te zien zijn uit de 11de eeuw stammen. Er zijn 4 niveau’s. Het oudste bevindt zich helemaal boven. Voornamelijk in de tweede helft van de 16de eeuw kwam er een grote uitbreiding van de verdedigingsvesting. Tijdens de Spaanse Successieoorlogen (18de eeuw) kreeg het kasteelcomplex zijn huidige uitzicht. Toen verdwenen de meeste sporen van de middeleeuwse vesting, werd het platform op het hoogste deel aangelegd en ook nog enkele gebouwen toegevoegd. Nog tot ver in de 19de eeuw behield het kasteel zijn verdedigende functie. Het kwam dan nog in gebruik als gevangenis en vanaf 1961 werd het domein opengesteld voor het publiek. Veel van de feestelijke evenementen vinden nog altijd plaats op dit kasteeldomein.
Weetjes
De naam is ontleend aan de feestdag van Santa Barbara op 4 december. Het was die dag in 1248 dat het kasteel uit handen van de Moorse bezetters kon heroverd worden. De Moren hebben toch een lange periode hier gezeten, van zowat begin 8ste eeuw tot 1248 dus.
Het Moorse gezicht is een figuur van een mannelijk profiel op de zuidwestelijke helling. Maar om dat goed te kunnen aanschouwen moet je eigenlijk beneden zijn, op het strand van Playa del Postiguet.Je hebt hier een uitzicht op het strand van Alicante. Het strand Playa del Postiguet is dus de plek waar de zonnekloppers liggen over een afstand van nog geen kilometer. Maar je hebt er wel een prachtig zicht natuurlijk aan de voet van de Monte Benacantil .
Concatedral de S. Nicolas (kathedraal)
Als je de buitengevel ziet bij de ingang dan valt het toch wel wat tegen. Eigenlijk is dit een moskee die verbouwd werd halfweg de 17de eeuw. Als je binnenstapt, dan krijg je een eenvoudig interieur met zeer rijk gedecoreerde zijkapellen te zien. Opvallend is deze van Sint-Niklaas achter het hoofdaltaar. Dit is dan wel één van de mooiste voorbeelden van Spaanse barok. Ook de fraaie bovenbouw met het beeld van O.L.-Vrouw is nog de moeite waard. Let ook op het hooggeplaatste orgel en de eerste zijkapel links met de mooi bewerkte koepel.
Links van het hoofdaltaar is er een deur die toegang geeft tot een ruimte waar de kerkschatten staan uitgestald. Toen wij er liepen, konden we zomaar een deur openen in die ruimte en werden we aangenaam verrast door een binnenhofje met een pandgang en een andere kijk op de buitengevel. Je ziet ook een fraaie barokke omlijsting van een deur. Misschien heb je ook dát geluk.
Ayuntamiento (stadhuis)
Stap, indien geopend, binnen via de grote poort. Het stadhuis kan je immers vrij bezoeken, maar het is niet alle dagen open. Door die hoofdingang, barok omlijst, neem je de mooie traphal naar boven. Een opmerkelijk punt, letterlijk dan, is het ‘Cota Cero’, het nulpunt. Je ziet het liggen beneden aan de trap. Het is een referentiepunt. Vanaf hier worden voor enkele Spaanse steden de hoogten boven de zeespiegel gemeten. Op de bovenverdiepingen kan je naar 3 zalen met een rijk bemeubeld interieur.
Als je uit het stadhuis komt, stap dan naar links. Voorbij de Dienst Toerisme (klein poortje naast de grote ingangspoort) zie je nog een ingang. Dat is naar het moderne gedeelte van het stadhuis waar de kantoren zijn gevestigd. In dit portaal kan je naar enkele opgravingen gaan kijken.
MUBAG – Museo de Bellas Artes Gravina (Museum voor Schone Kunsten)
In dit museum kan je naar werken kijken van lokale kunstenaars vanaf de 16de eeuw tot begin 20ste eeuw. Het vond een onderkomen in een oud herenhuis, Gravina paleis, uit de 18de eeuw. Website: www.mubag.com
Basilica de Santa Maria
Het oudste kerkelijk gebouw in Alicante is deze basiliek Santa Maria. Afgezien van de monumentale toegang oogt ook deze gevel wat eenvoudig. De basiliek is gebouwd in de late middeleeuwen (14de en 15de eeuw). En ook hier diende een vroegere moskee als onderbouw. Binnen is een doopvont uit de 16de eeuw één van de blikvangers naast een barokke orgel uit de 17de eeuw. Het is nog maar sinds 2007 dat de kerk als basiliek is benoemd.
MACA – Museo de Arte Contemporáneo (Museum voor Hedendaagse kunst)
Hier vind je een verzameling van kunst uit de 20ste eeuw. Er hangt werk van onder meer Dali, Miro, Picasso, González. Dat je er tevens abstracte kunst ziet van Eusebio Sempere is niet zo vreemd. De Spaanse kunstenaar hielp mee het museum oprichten in 1977 en doneerde zijn privé-collectie. Het oorspronkelijk in een barokstijl opgetrokken gebouw Casa de la Asegurada dateert uit 1685 en was daarmee het oudste burgerlijke huis in Alicante. Het kreeg zoals je ziet, een hedendaagse herbekleding. In de permanente tentoonstelling kan je naar zo’n 800 werken gaan kijken. Website: www.maca-alicante.es
Museo de Aguas (Alicante Watermuseum)
In dit bezoekerscentrum leer je veel bij over de rol van het water voor Alicante in de voorbije eeuwen en nu. Hoe deed men vroeger aan waterwinning, opslag en verdeling? Hoe gebeurt dat vandaag? Hoe ziet het waternetwerk van Alicante eruit? Je komt ook tot in een waterput, uitgehouwen in een rots. Schematische knappe voorstellingen op muren, tv-schermen, een reconstructie van de waterleidingen in een huis … Een aanrader toch omdat je heel wat meer te weten komt over iets eenvoudig als het lijkt, water. Website: www.museoaguasdealicante.es
MARQ – Museo Arquelogico Provincial (Provinciaal Archeologisch Museum)
Het is gehuisvest in een voormalig ziekenhuis. De museale modernste technieken laten je toe om op een andere manier naar archeologische vondsten te kijken. Hiervoor is het museum trouwens gelauwerd met de European Museum Award in 2004. In 5 afdelingen krijg je een overzicht van de cultuur en volkeren die in Alicante verbleven: prehistorie, Iberische periode, Romeinen, middeleeuwen en moderne tijd. Ook aandacht voor hoe archeologen te werk gaan via audiovisuele presentaties en interactieve voorstellingen. Best een bezoek waard ook al heb je zo geen affiniteit met archeologie. Een tip: bezoek indien mogelijk tijdens de week. Website: www.marqalicante.com
Museo Volvo Ocean Race (buiten de wandelroute, in de jachthaven)
Kende je al de Volvo Ocean Race? Het is de grootste zeilwedstrijd van de wereld, om de drie jaar gehouden. De laatste edities startten steeds in Alicante waar de pier zelfs speciaal aangelegd is ten gunste van die zeilrace.
Wandelroute Alicante op kaart