Nog even een paar aandachtspunten: tussen 14u. en 16u. is dit een dode stad, er zijn geen winkels of musea open, er wandelt niemand in de straten want dan is het siësta. Je bent immers in het binnenland en deze stad loopt echt niet vol met toeristen, dat maakt het net zo interessant.
Vergis je ook niet met Orihuela-Costa, dat is de kustplaats zo'n 35 km verder.
Wandelroute Orihuela op kaart
Palacio Episcopal - Museo de Arte Sacro
Het is een van de twee belangrijkste musea van Orihuela. Dit museum heeft ook de duurste toegangsprijs (4 euro in 2019). Bij een bezoek sla je twee vliegen in één klap: je wandelt in een prachtig gebouw en komt meteen ook langs een rijke collectie kunst. Het gebouw zou dateren uit de 16de eeuw, zo wil de overlevering het althans. Feit is dat hier tot 1558 een hospitaal stond. Toen er een bisschop benoemd werd voor Orihuela, door de opsplitsing van het bisdom Cartagena, kreeg die dit terrein toegewezen. Het hospitaal verhuisde naar een andere wijk in de stad. Zeker is dat in de 18de eeuw er grote verbouwingen zijn gebeurd. Rond de jaren '50 van de vorige eeuw verloor het zijn functie en werd pas begin deze eeuw grondig onder handen genomen om er dit museum in onder te brengen.
Orihuela telt wel wat paleizen in zijn binnenstad maar dit is wel het grootste, het telt niet minder dan drie binnenplaatsen. Het interieur zal je wel verrassen door zijn rijke inrichting, zoals de monumentale trap en de koepel. Wat omvat het museum? Vooreerst is het de schatkamer van de kathedraal en daar behoren wel wat stukken toe, in zilver en in goud. Maar er zijn ook veel schilderijen te zien o.m. van Velázquez, een belangrijke Spaanse schilder. Temptation of St. Thomas is het topstuk van het museum en van de hand van Velázquez. En dan zijn er nog beeldhouwwerken, textiel en meubels te zien. Meer informatie op www.museodeartesacro.es
Cathedral del Salvador y Santa Maria
De inkomprijs die je moet betalen is te verwaarlozen voor wat je te zien krijgt. Het is wellicht een van de kleinste kathedralen van Spanje maar alle rijkdom staat dan ook heel dicht op elkaar. Hoogtepunten zijn o.m. het koorgestoelte, het orgel en het zijaltaar rechts. Dat de kathedraal zo een kleine afmetingen heeft is historisch gegroeid. Hier stond eerst een synagoge die verbouwd werd tot een parochiekerk. In 1413 werd het een collegiale kerk en uiteindelijk in 1510 een kathedraal. De bouw zou gestart zijn begin de jaren 1200 en grondig verbouwd begin de jaren 1500 toen het een kathedraal werd.
Het koorgestoelte dateert van begin de 18de eeuw. Het bestaat uit twee verdiepingen waarbij de achterste rij duidelijk veel hoger zit dan de voorste rij. Je kan het al raden op de achterste rij zat de bisschop met zijn kanunniken, lager zat dan de lagere clerus. In dit koor zat ook de muziekkapel, de hoofdzangers (9) hadden een stoel ter beschikking, de anderen zaten op banken voor het koor.
In de kathedraal is een zijgang gebruikt voor een paar kerkschatten tentoon te stellen. Meer informatie over de kathedraal.
Museo Semana Santa
Het Museum van de Heilige Week is gehuisvest in een voormalige kerk en mag niet ontbreken op je lijstje van bezoeken. Hier zie je alle taferelen die rondgedragen worden tijdens de verschillende processies die er zijn in de Heilige Week. Het is gewoon indrukwekkend. De processies zijn uiteraard beter maar hier krijg je al een indruk van hoe die zijn opgebouwd. Bij elk stuk staat er in het Engels en het Spaans genoteerd in welke processie het gedragen is. Op de website van de Semana Santa krijg je meer informatie en zie je videobeelden die je een impressie geven van de processies. In Orihuela brengt de Semana Santa heel wat volk op de been.
Collège diocésain Santo Domingo
Dit gebouw heeft twee ingangen, telkens via een monumentale poort. En telkens kom je op twee verschillenden binnenpleinen terecht. Die kunnen vrij bezocht worden. De andere ruimtes zijn ingenomen door de school. Om toegang te krijgen moet je zich eerst aanmelden in de eerste poort. Links is er een souvenirwinkeltje, rechts is het secretariaat om zich aan te melden. Entree in 2019 bedroeg 2 euro p.p. Het hoogtepunt van het bezoek is het interieur van de kerk. Meer informatie op www.cdsantodomingo.com
Twee poorten, twee binnenpleinen, dit wijst er inderdaad alleen maar op dat het eigenlijk twee kloosters geweest zijn, maar steeds met één doel, nl. onderwijs. Het onderwijsproject ontstond in 1553, zo’n 50 jaar later was er al een universiteit en dit gedurende twee eeuwen. Het gebouwencomplex kreeg een grondige verbouwing in de jaren 1700 e.v. Het is steeds een kloosterschool geweest dat bestond uit een klooster, kerk en universiteit. Momenteel is de school ‘El Escorial de Levante’ erin ondergebracht, zie bieden onderwijs aan vanaf de leeftijd van kleuter tot 18 jaar.
Seminario Diocesano de San Miguel
Het seminarie zou opgericht moeten geweest zijn toen Orihuela zijn eerste bisschop kreeg maar er waren nogal wat problemen. Uiteindelijk heeft het geduurd tot 1740. Gedurende zo’n 100 jaar, tot 1850, werd er voortdurend uitgebreid en verbouwd. Het was op het ogenblik van de sluiting bij de Spaanse burgeroorlog een kleinseminarie (middelbare school als voorbereiding op de opleiding voor priester in het grootseminarie). Tijdens de oorlog was het een gevangenis. Na de Spaanse burgeroorlog werd het een grootseminarie voor zo’n 40 seminaristen. Momenteel krijgen de seminaristen hier hun laatste vier jaar van de opleiding. Het gebouw kan niet bezocht worden.
Museo de la Muralla
Toen dit nieuw gebouw gepland stond had men het vermoeden dat er hier heel wat moest te vinden zijn onder de grond. Hier stond immers de oude stadsmuur. Alles werd bewaard en het nieuwe gebouw werd er overgebouwd. Meteen was het Museum van de Muur geboren. Er staan infopanelen in het Engels en het Spaans. Dit maakt het meteen ook visueel beter om de muur met zijn vier torentjes, de Arabische baden, de straat met huizen uit de islamitische en laatmiddeleeuwse periode, een voormalig paleis en nog allerlei andere voorwerpen in hun context te plaatsen. Voor elke fanaat van archeologie is dit een must. De toegang is gratis.
En nog veel meer bezienswaardigheden in Orihuela
Palacio de Rubalcava was ooit het mooiste paleis van Orihuela, een imposant en vrijstaand gebouw tussen twee hoofdstraten. Het dateert uit de periode 1930 en telt drie verdiepingen. Op de benedenverdieping was het een kantoor. De eerste verdieping heeft de mooiste zalen. Ook de hal en de trap is prachtig. Er is in het gebouw ook nog een kapel en een balzaal. Na het vertrek van de bewoners (1980) heeft de gemeente het overgenomen en is het ook nog gebruikt geweest als archeologisch museum en ontvangstruimte. Nu is het in restauratie.
Het Museo de la Reconquista of Museum van de Herovering. Het vertelt dus het verhaal van de herovering van Spanje door de christenen op de Moren. Het museum is opgedeeld in de twee geloofsgroepen en geeft een beeld van hoe ze hier leefden, werkten, feest vierden en hun geloof belijden. Het museum is opgebouwd geweest in 2006 en is gratis toegankelijk.
Iglesia Parroquial de Santiago is de parochiekerk van Santiago, gebouwd op de plaats van een moskee en dateert van begin de jaren 1400. Grondige verbouwingen vonden er plaats tussen 1500 en 1700 waarbij de kerk ook werd uitgebreid. Het vele aanwezige bladgoud zal je wel opvallen, vooral in de belangrijkste kapel, die van de Heilige Familie. De toegang is gratis.
Santuario de Nuestra Señora de Monserrate. Dit heiligdom werd gebouwd op de plaats van een oude parochiekerk, van 1750 tot 1776. Er werden voortdurend, tot eind vorige eeuw, restauraties uitgevoerd. OL.Vrouw van Montserrat is de patrones van Orihuela, daardoor is dit toch wel een belangrijke kerk. De toegang is gratis.
Museo Arqueológico San Juan de Dios. De collectie van dit museum is wellicht de meest verhuisde archeologische collectie van Europa. Deze collectie van de Jezuïet Julio Furgús stond eerst in het klooster wat nu Santo Domingo is en je reeds eerder langs kwam. In 1970 bekwam de gemeente deze collectie en ze werd eerst nog ondergebracht op drie andere locaties om uiteindelijk in deze voormalige kerk San Juan de Dios te belanden. In het museum tref je een ruim aantal voorwerpen aan uit verschillende periodes, van het Paleolithicum tot de vroege 19de eeuw. Vooral vanaf 2000 voor Christus zie je voorwerpen die allemaal in Orihuela of de wijde omgeving werden gevonden. Toegang is gratis. Vergeet zeker niet het Museo de la Muralla te bezoeken wat verder op de wandeling.
Stadhuis, Palacio del Marqués de Arneva. Pas sinds 1973 zijn hier de stadsdiensten gehuisvest en is het officieel stadhuis geworden. Het paleis dateert van de 18de eeuw en werd gebouwd in opdracht van de markies van Arneva. Momenteel gaat hier de gemeenteraad door en vind je het kantoor van de burgemeester.
Iglesia Convento de las Salesas. Deze kloosterkerk behoort tot het Real Monasterio de la Visitación y de Santa María, een ganse mond vol en het zoveelste klooster in Orihuela. Het dateert van 1832 en de aanwezigheid van rood marmer is opvallend. Je kan gratis de kerk bezoeken als de deuren zijn geopend.