Anfiteatro Romano en het Refugio-Museo de la Guerra Civil
Net voor je de lift instapt heb je de toegang tot het museum van de schuilkelders tijdens de Burgeroorlog. Eenmaal boven heb je een zeer mooi zicht op het Anfiteatro Romano.
Wat je nu ziet is niet het echte amfitheater maar resten van een stierenarena die halfweg de 19de eeuw werd opgebouwd waar tijdens de regeerperiode van keizer Vespasianus, 1e eeuw n.C., een amfitheater lag. De tribunes boden plaats aan 11 000 toeschouwers. Het einde van de Romeinse overheersing betekende ook de zwanenzang voor het amfitheater. Dit verviel tot ruïnes tot rond 1850 waarna een arena op dezelfde plek kwam te liggen. Opgravings - en restauratiewerken leggen nu delen van het vroegere amfitheater opnieuw bloot. Maar er is nog veel werk en … geld nodig.
Het museum Refugio-Museo de la Guerra Civil is ingericht in de locatie die effectief is gebruikt als schuilkelders tijdens de Spaanse Burgeroorlog. De beslissing om deze te bouwen in de grotten kwam nadat soldaten van het Duits Legioen Condor -nazi-vrijwilligers die door Hitler werden gestuurd om Franco te steunen ten tijde van de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) -grote schade hadden toegebracht bij bombardementen. Het is een netwerk van tunnels en ruimtes. De voorzieningen waren aanwezig om er het een tijdje uit te houden. Regels werden opgesteld die heel precies dienden opgevolgd te worden. De totale capaciteit gaf plaats aan 5500 personen. In verschillende thema’s loop je een parcours af, gaande van inzage in het bouwen van de tunnels tot hoe het er aan toeging ondergronds tijdens een luchtaanval.
Het kasteel ‘Castillo de la Concepcion’
Samen met het gebruik voor de lift kan je een combiticket kopen voor lift én het kasteel. Tijdens de 13de eeuw werd flink wat afgebouwd in Cartagena waaronder ook dit kasteel dat op de resten van een Moorse burcht werd opgetrokken. Het eerste deel van het bezoek bestaat uit de citernes (waterputten) en aan de toren (bastion). In beide zie je een audiovisuele voorstelling over de geschiedenis van de stad. Alle informatie is in het Spaans en Engels. Onder de helling in de toren zie je 3D-animaties.
Teatro Romano de Cartagena en de kathedraal
De ingang van het Teatro Romano ligt bij punt 6 op de kaart. Het is een geslaagde reconstructie van hoe het er moet hebben uitgezien. Bedenk dat er toen nog zuilenrijen en een kolommengang waren die de toeschouwers en acteurs beschermden tegen zon en wind. Ook moeten er tuinen rond het theater gelegen hebben.
De kathedraal is niet meer wat ze is geweest, dat is duidelijk. Gelukkig heeft men de ruïnes weten integreren bij de reconstructie van het Romeinse theater. In de 13de eeuw schitterde de kathedraal Santa Maria de la Vieja nog wél. Deze werd gebouwd toen ook het Castillo de la Concepcion gestalte kreeg. Een gedeelte weerstond de ravage niet die de Spaanse Burgeroorlog naliet. De pas in de 20ste eeuw gerestaureerde ruïnes bieden nog een beeld van twee kapellen met daarin een beeld van Virgen del Rosell (patroonheilige van de stad). Een triomfboog met het wapenschild van de Duke of Veragua zie je bij de kapel. Vanaf eind 18de eeuw werden er geen erediensten meer gehouden, die toen verhuisden naar de Iglesia de Santa Maria de Gracia.
Museo del Teatro Romano
Het klinkt onwaarschijnlijk maar ruim 2000 jaar heeft het theater verborgen gelegen onder metersdikke lagen grond. Pas in 1987 toen besloten werd om een 19de-eeuws paleis af te breken, werden resten van Corintische zuilen bovengehaald waarna archeologen aan het werk gingen. Het theater lag tijdens de Romeinse periode hoger op één van de heuvels rond de stad. Oorsprong is naar men vermoedt einde 1ste eeuw v.C. De capaciteit schat men op 7000 plaatsen. Bij de opgravingen moest men door verschillende lagen van beschavingen. Zo vond men sporen van de Visigoten, de Byzantijnen, de Moren en tenslotte de herovering door de christenen in de 13de eeuw.
Tijdens je bezoek krijg je inzage in de rijke geschiedenis van het theater met behulp van audiovisuele middelen. Je komt te weten dat er een publieke markthal heeft gestaan, een havensite en dat bleef zo tot ver in de 13de eeuw. Via een corridor ondergronds wandel je van het museum naar de site met het gereconstrueerde theater.
Ayuntamiento
Het stadhuis is een indrukwekkend paleis (Palacio Consistorial de Cartagena), opgetrokken begin 20ste eeuw. Wat meteen opvalt zijn de koepels in zink en het vele marmer. Aan de buitenzijde zie je emblemen van de stad zoals het wapenschild, de kroon. Bijzonderheid is dat het gebouwd is op … onstabiele grond. Het leidde ertoe dat er in 1995 grondige restauratiewerken aan te pas kwamen.
Wandelroute Cartagena op kaart
Nog meer bezienswaardigheden in Cartagena
Museo Naval is gehuisvest in het CIM-gebouw. Scheepsbouw, inzicht in de dokken, cartografie, wapenuitrusting, uniformen, … Ook een ruimte gewijd aan Isaac Peral, die beschouwd wordt als de ontwerper van de duikboot drijvend op elektrische batterijen zoals we die vandaag kennen. De Peral kreeg zijn doop in 1888 en was tot 1890 in dienst. Nu is hij te zien voor het museum.
Iglesia de Santa Maria de Gracia
De Calle Medieras brengt je tot bij deze barokke kerk die zelden geopend is voor bezoekers, bouwperiode 17de-18de eeuw. Het interieur is niet zo spectaculair qua architectuur maar wel wat de kunstwerken betreft binnen. Naast een aantal Christusbeelden zie je beelden van de H. Maagd, een mooie piëta. Je vindt ook tal van kapellen die met smeedijzeren hekken zijn afgesloten. Het meest bezienswaardige is een beeldhouwwerk van Virgen del Rosell, nog de patroonheilige geweest van Cartagena, dat je in de hoofdkapel vindt. Ook een polychroom beeldengroep met de vier heilige broeders van Cartagena is de moeite.
Interesse in méér Romeinse erfenis?
Wie graag nog meer artefacten wil zien van de Romeinse nalatenschap, die raden we een bezoek aan het museum Barrio del Foro Romano (La Curia). Dit ligt even buiten onze route. Op de kaart zie je dat je er makkelijk kan geraken7. Vanuit de Calle San Fernando kan je met een lift tot op een platform (Cerro del Molinete) waar windmolens hebben gestaan. Nu bekom je er een mooi panorama over de stad.
Hier lag het Romeinse forum wat het mekka was van het religieuze, sociale en politieke leven. De ruïnes die je ziet dateren uit de periode van opbouw tussen de 1ste eeuw voor (atrium) en 1ste eeuw na Christus (baden). De site van het museum moet de noordelijke zijde geweest zijn van het forum. Nog maar in 2008 en 2009 hebben opgravingen deze site blootgelegd. Een heel bijzondere vondst uit het Romeinse Cartagena. Ze geven een zeer goed beeld van een atrium en een aula. De aula was het meest luxueuze deel van het gebouw met marmer, beelden, versieringen … Verder kom je tot bij Romeinse baden en thermen met sauna, ‘hot en cold room’, de kleedruimtes, het verwarmingssysteem. In het atrium werden in enkele zalen banketten gegeven om de goden te eren. Je kan er tussen de muren rondwandelen.
Waar nu het plein Plaça de San Francisco ligt, bevond zich ook een gedeelte van het forum van Carthago Nova. Een van de belangrijkste gebouwen van het forum was waar de keizer werd verafgood. Hier op deze plek moet dat gebouw hebben gestaan, dat van origine uit de periode tussen de 1ste en 2de eeuw n.C. dateert. Toen was keizer Augustus aan de macht, vandaar ook de naam Augusteum.
Het bood plaats aan een tempel waar priesters de keizer aanbaden. Authentiek is de marmeren vloer met wit en zwarte tegels. Je ziet ook delen van beelden. Verder valt er eigenlijk niet zo veel te zien. Infoborden geven wel interessante details over deze historisch belangrijke plek.
Het Casa de la Fortuna is een aanrader. Het gebouw bevond in de directe buurt van het Forum en moet bewoond geweest zijn door gefortuneerde families. Restanten zijn blootgelegd van een Romeins huis en een straat. Het moet deel hebben uitgemaakt van een stadsvernieuwing eind 1ste eeuw v.C. De slaapkamer, de eetruimte, latrines, de tuin, … al de vondsten die ook uit een aanpalende site werden gerecupereerd zijn hier verzameld en bieden een prima beeld hoe een Domus (Romeins huis) er moet hebben uitgezien. Tevens krijg je een idee van welke versieringen men aanbracht in het huis. Je ziet afbeeldingen van dieren en mensen.