Haspengouw: kapel van Helshoven

Breng een bezoek aan de intrigerende Kapel van Helshoven

De Kapel van Helshoven is al sinds de 13de eeuw een bedevaartsoord: hier wordt Onze-Lieve-Vrouw van Blijde Verwachting vereerd. Binnen in de kapel kan je het beeldje (achter beveiligd glas) gaan bewonderen.  Aanvankelijk vonden pelgrims en reizigers hier een onderkomen in een gasthuis dat opgericht werd door een geestelijke ridderorde, de Johannieters. Na een brand in 1574 (Tachtigjarige Oorlog) werd in 1661 de huidige kapel  opgetrokken door Edmond, grootcommandeur van Alden Biesen.  Lees meer

  • Lees over de Kapel van Helshoven
  • Stap de kapel binnen en kom in vervoering van het O-L-Vr-beeldje 
  • Sta eens stil bij het monument achter de kapel
  • Doe een vreemde ontdekking in de crypte
Gratis reisgids downloaden

Geschiedenis

In 1674 werd naast de kapel een kluis gebouwd (eenvoudige woonst met 2 verdiepingen). Van 1674 tot 1908 woonden hier kluizenaars van de Teutonische Orde. Een kluizenaar was toen niet iemand wat nu in de volksmond bekend staat als een persoon die bewust in afzondering leeft, ver weg van de maatschappij en het contact met anderen schuwt. Neen, dit waren religieuze celibatairen, maar geen priesters, die zich ophielden in een kluis. Aanvankelijk zich verdiepend in gebeden maar steeds meer verrichten zij andere taken zoals het geven van cathechismus, het verzorgen van zieken en zetten zij zich belangeloos in voor het gewone volk.

De laatste kluizenaar, Andreas Gielen, overleed op 13 april 1908 en kreeg een beeld in het tuintje naast de kapel. Op de plaats waar de kluis zich bevond (achter de kapel), staat nu in een bloemenperkje een wit stenen monument ter ere van de 14 kluizenaars die hier leefden. Een lijst met de namen vind je in de kapel bij het binnenkomen aan je rechterkant.  De kluis raakte in verval en werd afgebroken in 1926. 

Beschermd monument

De kapel staat eigenlijk in Hoepertingen, hoort administratief tot het grondgebied Borgloon maar wordt toch tot de parochie van Groot-Gelmen gerekend. Sinds 1974 is de kapel een beschermd monument.

Crypte

 In het park van de kapel is er ook nog een crypte. Een onwaarschijnlijke rijkdom aan beelden, schilderijtjes, doeken, kaarsen, bedankingsplakkaatjes, enz maken dit één van de kleinste kerkelijke musea die er moet bestaan op deze wereld. Je vindt er tevens een waterput daterend uit de Romeinse tijden. Het water werd vooral gebruikt door de boeren om boter te ‘wassen’. Vrouwen kwamen hier de was doen.

Broeder Arsène

Een opmerkelijke figuur in de instandhouding van dit bedevaartsoord is broeder Arsène. Hij is de persoon die het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Blijde Verwachting liet zegenen door paus Johannes Paulus II tijdens zijn bezoek aan Ieper in 1985. Foto’s daarvan vind je bij de ingang van de kapel. Het was ook broeder Arsène, toen al op vergevorderde leeftijd, die tijdens de hype die ontstond bij het uitzenden van de tv-reeks Katarakt (2008) als gids optrad en het verhaal van de Helshoven kapel honderden keren vertelde aan de horden toeristen die naar Haspengouw kwamen afgezakt.

Het beeldje werd reeds 2 keer gestolen, daarbij flink beschadigd maar gelukkig telkens teruggevonden. Het laatst gebeurde dat op … een voddenmarkt. Sindsdien staat het in een  beveiligde glazen stolp. Wie een kaarsje wil branden, krijgt daartoe ook de gelegenheid in het parkje. Er staan voldoende wegwijzers. Er worden nog steeds misvieringen gehouden op dinsdag en donderdag door priesters Franciscanen. Maar hét grote evenement vindt telkens plaats op 15 augustus ter gelegenheid van O.L.V.-Hemelvaart. Dan komen bedevaarders van heinde en ver naar een openluchtmis.  

Reviews en beoordelingen Kapel Helshoven

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kapel Helshoven? Plaats je beoordeling

John Gates24 juni 2024

Alle heiligenbeelden werden recent uit de crypte verwijderd. De crypte is nu volledig leeg.

Dany20 maart 2021

Zeer overzichtelijk en leuke details. Erg bruikbaar geweest.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info