Ondineke
Op de binnenkoer van het stadhuis van Aalst staat een beeld van Ondineke. Zij is enerzijds een figuur van L.P. Boon uit zijn boek 'De Kapellekesbaan', anderzijds staat die naam ook voor een Aalsters bier van hoge gisting (blond, 8,5°) ambachtelijk gebrouwen in het nabij gelegen Erpe-Mere. Ondineke was een arm meisje dat zich probeerde op te werken op de maatschappelijke ladder door een charmeoffensief te lanceren. Sommige bronnen beweren dat ze wel eens meer deed dan alleen maar haar charme gebruiken om hogerop te geraken. Het is haar in elk geval gelukt. Dit beeldje is een kopie, het origineel staat in het Stedelijk Museum van Aalst.
Jan De Lichte
Het Stadhuis van Aalst ligt aan de Grote Markt. Het is hier dat op 13 november 1748 Jan De Lichte geradbraakt werd. Deze straf was alleen voor de zwaarste misdadigers. Hun ledematen werden gebroken terwijl ze op een rad waren vastgemaakt. Meestal veroorzaakte dit de dood, als dat niet het geval was kregen ze slagen op de borstkas om alle ribben te breken. L.P.. Boon schreef over de bende van Jan De Lichte een boek en bracht zo de verhalen of legendes weer tot leven.
Jan De Lichte werd geboren in 1723 in Velzeke bij Zottegem, niet zodaig ver van Aalst. Hij was de zoon van een arm gezin dat leefde aan de rand van de maatschappij. Het was die tijd een barre periode, vooral omdat veel landbouwoogsten mislukten. Op zijn 15de besloot hij het ouderlijk huis te verlaten, net op het ogenblik dat er een oorlog uitbreekt. Hij gaat al stelend door het leven maar wordt beschreven als een idealist die de buit onder de armen zou verdeeld hebben. Hij weet een legertje samen te stellen om zijn strooptochten te organiseren en de streek te terroriseren. De politie en het leger krijgen hem eerst niet te pakken tot er rebellie uitbreekt binnen zijn eigen groep. Onder foltering heeft hij ondermeer 4 moorden en tientallen diefstallen bekend.