Byzantijns museum
In het gebouw achter de kathedraal naast het paleis is het Byzantijns museum ondergebracht met een belangrijke collectie historische iconen. Vooral aan te bevelen aan mensen die veel interesse hebben in zeer oude iconen. Soms is er in de kelder een tijdelijke tentoonstelling te zien. Opvallend is dat ze in dit museum een deel van het gebouw hebben gereserveerd om kunst te tonen, afkomstig uit het bezette noordelijk deel van Cyprus, die verkocht werd door de Turken aan Duitsers. Het museum kocht deze muurschilderingen later terug. Soms is er ook een fototentoonstelling rond het thema van de verwaarlozing van de kerken en kloosters in het bezette Noord-Cyprus.
Museum voor Volkskunde
De toegang tot dit museum ligt binnen dezelfde omheining als het Byzantijns museum en is gehuisvest in het oude Aartsbisschoppelijk paleis. Hier vind je voorwerpen van een paar eeuwen terug van uitgeoefende ambachten, klederdracht, gebruiksvoorwerpen… De meeste voorwerpen komen uit de periode van de 19e en 20e eeuw (bij benadering).
Ömeriye Moskee
Met wat geluk is de bewaker van de moskee in de buurt en laat hij je even binnen (schoenen uitdoen is verplicht en een gift in het offerblok naast de hoofdingang wordt wel verwacht). Vroeger was dit een bedevaartskerk maar zo’n 500 jaar geleden, bij een Arabische bezetting, werd dit tot een moskee verbouwd. Als je goed kijkt kan je nog wel typische bouwstijlen zien van een kerk. Opvallend is dat het beheer van deze moskee niet in handen is van Turken maar juist van Egyptenaren.
Cyprus Museum
Dit is het belangrijkste museum van Cyprus en dus niet alleen van Nicosia. Waarom we het dan niet opgenomen hebben in de stadswandelroute? Omdat het een zeer gespecialiseerd museum is rond de overblijfselen die zijn gevonden tijdens opgravingen. Bezoekers die graag iets meer willen weten over de geschiedenis van Cyprus kunnen beter terecht in het gratis museum Leventis in Laiki Geitonia, de levendige wijk van Nicosia.
In het Cyprus Museum liggen alle belangrijke stukken die zijn gevonden tijdens archeologische opgravingen. Niet alles is tentoongesteld, maar je krijgt wel een overzicht te zien van meer dan 8000 jaar geschiedenis van dit eiland. De opbouw van het museum is chronologisch en eindigt met het Romeinse tijdperk tot de 4e eeuw na Christus. We raden aan om ook het stukje te lezen over hoe het komt dat Cyprus zo veel archeologische vondsten heeft uit de oudheid.
Kijk voor alle info op: www.cyprusmuseum.com