Reizen in Turkije: hoe doe je dat het best?
Tips voor reizen in Turkije met het openbaar vervoer en wat moet je weten over de dolmus?
In Turkije zelf kan je je tussen de steden het best verplaatsen met de bus. Ze hebben een hoge frequentie en zijn relatief goedkoop. Privébedrijven zorgen voor dag- en nachtdiensten met frequente verbindingen tussen de grote steden. Best twee dagen vooraf reserveren.Een paar maatschappijen die rijden op lange afstand met comfortabele bussen zijn:
Feztravel (alleen toeristisch) www.feztravel.com. Ulusoy Holding en Varan: degelijk, comfortabele zitjes en betrouwbaar.
Hou wel rekening met de gebruiken. Er knalt meestal luide Turkse muziek door de boxen. Mooi meegenomen is dat sommige busmaatschappijen gratis thee, koffie en versnaperingen aanbieden. Prijstarieven en uurregeling zijn vaak nogal flink verschillend.
De trein levert niet zo'n goede service. Met de trein reis je wel comfortabeler maar trager dan met een bus. Door het bergachtige landschap moeten treinen vaak omwegen maken. Er zijn alleen maar verbindingen met grote steden.
Dolmus
Een interessant vervoermiddel in de Turkse steden is de dolmus. Eigenlijk een taxi of minibusje maar wel eentje die een vaste route aflegt, die je deelt met andere passagiers en waar je op vastgelegde plaatsen kan in- en uitstappen. Gewoon je hand opsteken en je wordt opgepikt. Gewoon beleefd ‘dur’ roepen (stop) en je wordt afgezet. Je vindt ze zeker in de grotere steden als Bodrum, Alanya en Izmir. De meeste zijn blauw van kleur. De route komt voorbij bijna alle belangrijkste bezienswaardigheden.
Dolmus is het Turks voor ‘volgepakt’. Mogelijks zal je dit ook aan den lijve ondervinden indien je een dolmus neemt. Meestal geldt er maar één tarief. Lang mee rijden komt dus voordeliger uit dan voor een korte verplaatsing. Hoewel de rijtijden verschillen van plaats tot plaats kan je de dolmus nemen vanaf 8.00 u tot 19.00 u tijdens het toeristenseizoen (april tot oktober), tot zonsondergang in de wintermaanden.
In drukke toeristische oorden rijdt een dolmus wel tot 23.00 u of eventueel zelfs later. Meestal hoef je maar een tiental minuutjes wachttijd in te calculeren vooraleer een andere dolmus opdaagt.
Hoe betalen?
Er geldt een speciale manier van betalen op de dolmus. Je krijgt geen ticket en geld wordt doorgegeven tot bij de chauffeur. Wisselgeld gaat in de omgekeerde richting uiteraard.
De gewone gele taxi is handig, er geldt een dag- en nachttarief. Fooien worden normaal gezien niet gegeven.
Er rijden ook de gewone stadsbussen rond in de grote steden. Een busticket kan je aanschaffen bij busstations, krantenkiosken.