Inzake moderne architectuur heeft de stad ook wat te bieden: loop eens langs de "Tinguely-fonteinen" en de "BIZ-Turm". Op 10 km van Basel liggen de uitgestrekte ruïnes van “Augusta Raurica”, ooit een belangrijke Romeinse stad.
Geschiedenis
Net als tal van andere steden in Zwitserland werd Basel door de Romeinen gesticht, maar de stad speelde toen geen rol van groot belang. Vooraleer de Romeinen hier arriveerden was er evenwel al een versterking gebouwd door de Keltische stam van de Raurici. De plaats was behoorlijk strategisch gelegen: vanaf hier is de Rijn bevaarbaar voor ietwat grotere boten. De Alemannen, die vanaf ongeveer de 3de eeuw de omgeving beheersten hadden wel oog voor die strategische ligging: zij bouwden verhogingen vanwaar ze het scheepsverkeer op de stroom konden waarnemen. In het hedendaagse Basel is daarvan niets meer te merken; de oudste gebouwen gaan terug tot de middeleeuwen. Basel, nu op beide oevers van de Rijn, is opgedeeld in Grossbasel (op de zuidelijke oever) en Kleinbasel (op de noordelijke oever). Grossbasel is ouder en omvat ook de Altstadt, die de grootste toeristische belangstelling geniet.
Kathedraal
Op de top van de Münsterhügel, één van de 18 heuvels waarop Basel gebouwd werd, staat de Münster, de kathedraal waarvan de bouw aangevat werd in de 11de eeuw. In de 14de eeuw moest de kathedraal in belangrijke mate herbouwd worden na een krachtige aardbeving. De “Galluspforte”, in Romaanse stijl, weerstond de aardbeving en toont het vonnis van St. Gallus. Aan de buitenzijde van deze Dom staan een aantal fraaie heiligenbeelden gehouwen uit rode zandsteen. Binnen valt een laatromaans paneel te bewonderen dat de 12 apostelen toont. De rijkelijk versierde doopvont van het einde van de 15de eeuw is een voorbeeld van laatgotisch beeldhouwwerk. Tussen talrijke graftombes vind je hier ook de grafplaat van Erasmus, die in 1536 in Basel overleed.
Münsterplatz
Omheen de kathedraal, op de Münsterplatz, werden in de 14de eeuw gotische huizen gebouwd voor vooraanstaande bedienaars van de katholieke eredienst. In 1529 ging Basel over op het protestantisme en moesten de bewoners die huizen verlaten. Ze werden opgekocht door rijke kooplieden en zouden vanaf de 18de eeuw geleidelijk omgebouwd worden in de bouwtrant van die tijd. Op het einde van de Münsterplatz bereik je de Augustinergasse, een pittoresk straatje met tal van herenhuizen en een mooie fontein. Helemaal op ’t einde ervan staat het “Museum der Kulturen”, een etnografisch museum dat een uitgebreide collectie sculpturen en textielen bevat, afkomstig uit zowel Europa als Latijns-Amerika (onder meer pre-Columbiaans), als uit Tibet en Bali. In haar domein is dit museum een van de meest vooraanstaande van Europa.
Nog meer bezienswaardigheden
Een eind verder ligt de “Martinskiche” uit de 14de eeuw, de oudste parochiekerk van de stad. Veel informatie over het leven in Basel en dan vooral dat in de Middeleeuwen valt te bekijken in het “Historisches Museum” op de “Barfüsserplatz” (zo genoemd naar de ongeschoeide franciscanen). Liefhebbers van moderne kunst zullen zeker de “Kunsthalle” noteren op hun lijstje. Het is een van de meest vooraanstaande musea van hedendaagse kunst op het oude continent, waar behalve tentoonstellingen ook lezingen, performances en film- en videovoorstellingen doorgaan. In dit gebouw is ook het “Architekturmuseum” ondergebracht, waar zowel aandacht is voor de Zwitserse als voor de internationale architectuur. Basel beschikt over nog tal van andere musea, zoals een apothekersmuseum, een verzameling oude muziekinstrumenten, een scheepvaartmuseum, een museum van de oudheid, enz… Een volledige inventaris lees je op: www.basel.com in de rubrieken “Museen" en "Galerien”.
Marktplatz
Het belangrijkste plein in de buurt is de “Marktplatz”, waar al van oudsher markten doorgaan, maar nu ook stadsfestivals. De stad kent overigens diverse festivals: internationale jazzfestivals in de lente en de herfst, een tweejaarlijks dansfestival onder de naam “Basel tanzt” en daarnaast zowel klassieke als rockfestivals. Behalve mooie historische gebouwen beschikt de stad aan de Rijn ook over enkele moderne gebouwen die mogen gezien worden. Het “Stadttheater” is er een van, maar de aantrekkingskracht gaat wellicht in de eerste plaats naar de "Tinguely-fonteinen", een groot waterbad met bewegende sculpturen. Een ander gebouw dat de aandacht trekt is de “BIZ-Turm” (Bank voor internationale betalingscompensaties), een opvallend bouwwerk van 6 verdiepingen van architect Mario Botta aan de Aeschengraben.
Lekkerbekken mogen Basel niet links laten liggen, er wachten hen een aantal gerenommeerde restaurants. Fuifnummers komen misschien liever langs in de periode van “Fassnacht”, wanneer carnaval de stad drie dagen in haar greep houdt.
Augusta Raurica
In de onmiddellijke omgeving (10 km) van de stad verdient “Augusta Raurica”, een Romeinse ruïnestad, alle aandacht. De stad werd gesticht in 44 voor J.C en huisvestte ooit twintigduizend inwoners. Je krijgt een idee van de uitgestrektheid van deze oude stad als je onderweg de bordjes volgt die in minuten de wandeltijd aanduiden naar de volgende archeologische bezienswaardigheid: een theater, een (gerestaureerd) Romeins huis, een amfitheater, de thermen, de tempels, rioleringen en ook een “Römermuseum” (Romeins Museum).