Gotthardpas
De “Gotthardpas” (“Sankt-Gotthardpass” in het Duits, “Passo del San Gottardo” in het Italiaans) verbindt Andermatt in het kanton Uri met Airolo in het kanton Ticino. Zoek niet naar een berg met die naam; er is alleen een Gotthardmassief. Het werd genoemd naar een heilig verklaarde Duitse priester. Vanaf de middeleeuwen was dit een van de allerbelangrijkste noord-zuid verbindingen door de Alpen. Met de bouw van een echte weg door de pas werd in 1827 begonnen; drie jaar later was hij klaar. In 1872 werd de bouw van een spoortunnel aangevat. Ter ontlasting van die oude tunnel is er een nieuwe spoorwegtunnel, de Gotthardbasistunnel. Met een lengte van 57 km is die dan de langste spoortunnel ter wereld. OP termijn wordt die tunnel overtroffen door een Chinese van 122 km lang, die nu in aanbouw is.
Gotthardtunnel
Met zijn 16 km is ook de autotunnel van een meer dan behoorlijke lengte. Vooraleer die tunnel geopend werd in 1980 hadden autobestuurders de keuze tussen de kronkelige weg over de Gotthardpas of vervoer per autotrein. De autotunnel maakt deel uit van de A2, die Basel verbindt met Chiasso. Ook al kan het in de autotunnel behoorlijk druk zijn, een tweede komt er voorlopig niet gezien de Zwitsers dit idee afgewezen hebben in een referendum.
Furkapas en Oberalppas
Vanuit Andermatt, aan de noordelijke zijde van de Gotthardpas zijn er ook verbindingswegen naar de Furkapas en de Oberalppas. Het plaatsje ligt op een hoogvlakte, de “Urseren”, die doorkruist wordt door een rivier, de “Furkareuss”. In zuidelijke richting ligt de enge “Schollenenschlucht” waar het water zijn gang kan gaan. Bergwandelaars en skiërs maken respectievelijk in zomer en winter hun opwachting in Andermatt. De belangrijkste bezienswaardigheid in het dorp is de aan Sankt-Peter toegewijde kapel met haar karakteristieke rode toren uit 1448. Het Italiaanstalige Airolo ligt aan de ingang van de “Valle Leventina”, een vijftig kilometer lange vallei. Het plaatsje en de omgeving trekken zowel bergwandelaars als skiërs. Je kunt van hier naar de “Nufenenpass”, met 2478 m de hoogstgelegen pas op Zwitsers grondgebied.