Leiestreek: Machelen koestert Roger Raveel

Ontdek wat Roger Raveel deed houden van Machelen

Machelen is een deelgemeente van Zulte. Een van de oudste gemeenten in Vlaanderen want er was al melding van Mahlinum in … 697. Men heeft het op deze plek waar je staat over Machelen Put. Bijna was die gedempt. Mede dankzij Roger Raveel, kunstenaar geboren en getogen in Machelen, kon dat vermeden worden. Je leest erover op een infobord bij de kerk. Roger Raveel (1921-2013) is altijd zijn roots in Machelen-aan-de-Leie trouw gebleven, al was er wel die ene periode dat hij in Italië verbleef in 1962. Van Raveel wordt beweerd dat hij moeilijk in een kunsthistorisch hokje in te delen is. Lees meer

Wie Machelen zo graag liefhad, verdient alle eer en aandacht. Dat heeft men begrepen in Machelen

  •  
  • Kom Machelen-aan-de-Leie ontdekken
  • Ontdek de roots van Roger Raveel
  • Bezoek het Roger Raveelmuseum
  • Geniet van rust en schoonheid aan Machelen Put
  • Breng bezoek aan Frans militair kerkhof
Gratis reisgids downloaden

Wat hij zag, schilderde of tekende of verwerkte hij in een kunstobject. Alledaagse tijdloze dingen, personen, natuur, … Abstract, figuratief, realistisch, expressionistisch., popart. Geen stijl was hem vreemd. Kenmerkend in vele van zijn werken is het gebruik van felle kleurende spiegels, het witte vierkant.

Raveelmuseum

Sinds 1999 heeft de schilder een eigen museum in zijn geboortedorp gekregen. Naast de permanente collectie van Raveel zijn er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Om kennis te maken met de leefwereld van deze veelzijdige kunstenaar kan je de Roger Raveel wandelroute stappen (3,75 km). De route uitgeprint is te verkrijgen aan de balie van het museum. 
Gildestraat 2-8, 9870 Machelen-Zulte, Website: www.rogerraveelmuseum.be 

Eerbetoon aan wielrenner

Aan een rotonde in het centrum van Machelen staat er een monument als eerbetoon aan wielrenner Frans De Mulder (1937-2001). In 2010, vijftig jaar na de zege van De Mulder in de Ronde van Spanje, werd dit gedenkteken onthuld. In dat jaar 1960 was De Mulder ook Belgisch kampioen op de weg geworden. De Mulder werd geboren in Kruishoutem. 

Frans militair kerkhof

Machelen heeft ook een Franse militaire begraafplaats. Tussen oktober en november 1918 werd hier nog flink strijd geleverd met voornamelijk Franse troepen. Er vielen vele slachtoffers, zowel bij de militairen als onder de burgers. In 1919 wordt deze begraafplaats ingewijd. 750 Franse militairen liggen hier begraven. Daarmee is het de tweede grootste Franse militaire begraafplaats in ons land na dat van Zonnebeke (Saint Jean de Potyze). Elk jaar begin september vindt er nog een herdenkingshulde plaats. Tussen de graven vallen een arduinen gedenksteen en een gedenkmuur in blauwe hardsteen op. Op een infobord kan je meer lezen over de wreedheden uit de Grote Oorlog in deze regio.

Reviews en beoordelingen Machelen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Machelen? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info