Tabaksmuseum en Briekenmolen
Als er nog tabak gekweekt is in België dan is dit hoofdzakelijk in Wervik. Het Nationaal Tabaksmuseum is hier dan ook op zijn plaats. Het is gelegen in een nieuwbouw gekoppeld aan de oude gebouwen van de Briekenmolen (begin 19de eeuw). Een bezoek aan het museum bestaat dan ook uit twee delen: tabak en de windmolen. Op een interactieve en aangename manier kom je hier alles te weten over tabak, van plantje tot sigaret, sigaar of roltabak. Uiteraard ontbreken hierbij ook niet de oude toestellen, tabakwinkel, snuifdozen, pijpen en andere attributen. Heel leuk om te bezoeken. Alle info op www.nationaaltabaksmuseum.be
Kerkhof
Het kerkhof is aangelegd als een park met waterpartijen, een centrale kapel en vele kleinere begraafplaatsen. Het loont echt de moeite om er door te wandelen. Als je het vanuit de lucht bekijkt zal je merken dat het de vorm heeft van een grote waaier met centraal een kanaaltje. Het ontwerp heeft in 1999 de prijs gewonnen van International Funeral Award.
Steenakker
Een informatiebord zal je er op wijzen dat ter hoogte van dit plein er een heerbaan liep in de Romeinse periode (1ste tot 4de eeuw). Tussen de heerbaan en de Leie werd een nederzetting gebouwd. Meer over dat Romeinse verleden en de verdere bewogen geschiedenis van Wervik kan je vernemen in het Erfgoedhuis René Defrancq op dit plein. Dus zou Wervik 2000 jaar oud zijn, dat is toch te zien aan de gevel van het oud St.Janshospitaal. In elk geval werd in het jaar 2000 een zeer controversieel kunstwerk geplaatst op dit plein: The Kiss van Wim Delvoye, een Wervikaan. Het stelt twee parende herten voor zonder scrupules.
De Balokken
De Balokken zijn ontstaan door rechttrekking van de Leie. Je bent zopas de nieuwe Leie overgewandeld, de oude Leie ligt aan de overkant en daarachter ligt Frankrijk. De Leie vormt hier dus de grens tussen België en Frankrijk. De Balokken is een wandelpark geworden van ongeveer 35 hectaren groot. De jachthaven met bijhorende horeca heeft hier ook een plaatsje gekregen.
Kerk
De St.Medarduskerk gaat terug tot de 14-15de eeuw, behalve de 86 meter hoge toren die is van het begin van de jaren 1900. Wie de kerk al bezocht heeft, is verbaasd over de vele kunstwerken die hier aanwezig zijn: beeldhouwwerken, schilderijen, kruisweg, biecht- en preekstoel. Spijtig genoeg is de kerk zelden geopend buiten de erediensten, behalve als je een stadsbezoek doet met gids.
Stadhuis
De gevel van het stadhuis is 19de eeuws maar verder niet historisch belangrijk. De grond waarop het staat wel want hier stond de eerste kerk van Wervik, de St.Maartenskerk.