De toren van het stadhuis wordt het tweede belfort van Duinkerke genoemd, 75 meter hoog. We vinden dit niet zomaar uit, want het is een geofficialiseerde benaming en als dusdanig opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Belforten zijn dus niet alleen iconische symbolen in Vlaanderen maar dus ook in Frans-Vlaanderen.
Belfort
Het ziet eruit als een klokkentoren en dat was het inderdaad tot 1558. De toren was het enige wat nog overeind bleef na een Franse aanval. Deze 57 meter hoge toren uit de 15de eeuw, met carillon, is niet meer verbonden met de St-Eloikerk toen ze heropgebouwd werd. Het is nu het Belfort en wie een uitzicht wil over de stad Duinkerke kan het beklimmen van april tot september behalve op zondag (lift en trap). Hier is ook de toeristische dienst gehuisvest. In het Belfort is een beiaard met 50 klokken die om het kwartier een stuk speelt. Sinds 2005 vermeld op UNESCO-Werelderfgoedlijst.
Kerk Saint-Eloi
Na de vernieling in 1558 werd de kerk heropgebouwd maar niet meer volgens de originele plannen. Daardoor is de vorm van de kerk zeer opvallend, het lijkt alsof het een vierkant is. Wegens geldgebrek werd de toren (nu Belfort) niet meer verbonden met de kerk. Dus dat deel ontbreekt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze nogmaals vernield en na de oorlog in neo-gotische stijl gerestaureerd. Het graf van Jean Bart kan je zien in het koor.
Meerdere kijkjes op de stad
Vanop meerdere plekjes kijk je naar de stad naar steeds dezelfde gebouwen maar toch is dat uitzicht nét een beetje anders. Wij hadden die ervaring vanop de Quai de la Citadelle, de Passerelle du Grand Large, Rue Clemenceau, ...
De 'Leughenaer'
Onmiddellijk denk je aan 'leugenaar' doch dit is niet de reden waarom deze toren die naam kreeg. Het is een verdedigingstoren uit de 14de eeuw waarop ze op uitkijk stonden. 'Leugheren' betekende 'uitkijken' en zo is die naam ontstaan. Er doen allerlei verhalen de ronde over die uitkijkfunctie. Zo bestaat er één dat de toren zou gebruikt zijn om de schepen te misleiden en op land te doen stranden. De toren heeft een nu een lichtbaken en is niet toegankelijk voor een bezoek.