Ontstaan van Malo-les-Bains
Gaspard Malo mag gezien worden als de ‘stichter’ want hij was het die in 1858 een onontgonnen gebied van Duinkerke, vlak aan zee, aankocht met als doel er cultuur in onder te brengen. Dat lukte niet echt naar zijn zin en als alternatief koos hij ervoor om de gekochte grond geld te laten opbrengen door percelen te verkopen als bouwgrond. De ene chique villa volgde op de andere. Het was vooral de meer begoede klasse die naar hier afzakte. Zo groeide Malo geleidelijk uit tot een heuse badplaats en kreeg het al snel de naam Malo-les-Bains. De zee is gebleven en hoewel de beide Wereldoorlogen veel van het patrimonium deed sneuvelen zijn er nog voldoende villa’s overgebleven om er (soms met open mond) naar te gaan kijken.
Modernisme in Malo-les-Bains?
In de Avenue Gustave Lemaire vind je op huisnummer 54 een magistrale gevel van de Villa Ringot. Even met de ogen knipperen mag. Wie al eens in Barcelona rondliep zal de modernistische gevels van Gaudi misschien herkennen. De gevel is uit 1910. Hier woonde de beeldhouwer Maurice Ringot. Bekijk aandachtig de sculpturen. Rechts wordt de nacht voorgesteld (slaperig vrouwengezicht, een uil, bloemen die hun blaadjes gesloten hebben). Aan de linkerzijde is het dag: een ontwakende vrouw, de kraaiende haan en bloemen die openbloeien.
Art nouveau
De Rue du Marechal Foch is één lange rij van art nouveau gevels. Bemerk ook dat de meeste woningen een naam dragen. Kijk naar de tweelinghuizen op de nummers 19 en 21. Je hebt de Villa Marie-Clémence op de Place Delta. Op de zeedijk staan nog meerdere fraaie villa's te kijk. Villa Jumelles (51 en 52), Villa Faidherbe, Villa Saint Paul, Villa la Potinière, ...
Passerelle du Grand Large
Deze voetgangers- en fietsbrug overspant het Canal exutoire en verbindt het FRAC-museum en het strand van Malo-les-Bains. Bijna 300 meter lang, 5 meter breed, 183 meter boven het water. Er is iets meer dan één jaar aan gebouwd en was klaar in april 2015. Vanop deze brug zie je de zee, het strand, het FRAC museum, de havenloodsen, de twee belforttorens, een vestingmuur. Het is een realisatie van een Oost-Vlaams staalconstructiebedrijf. Brigit de Kosmi tekende het ontwerp.