Rol van Sainte-Mère-Eglise tijdens de bevrijding
Sainte-Mère-Église werd op 6 juni 1944 bevrijd door luchtlandingsdivisies van de 82ste divisie, en was de eerste bevrijde stad van de invasie. Het was een belangrijk dorpje voor de invasie, want het lag midden op de weg die de Duitsers zouden nemen voor een tegenaanval tegen de mannen op Utah Beach. Een echte bezienswaardigheid tijdens je vakantie Normandië.
Er staat nu nog steeds een museum gewijd aan de parachutisten. Ook hangt er aan de kerk een pop aan een parachute. Dit is een gedenkteken voor de parachutisten en in het bijzonder voor de soldaat John Steele die met zijn parachute aan de toren bleef hangen . Daarbij is hij onder vuur genomen door de Duitsers en in zijn voet geraakt. Hij heeft het overleefd door zich dood te houden.
Een plan dat niet verliep zoals verwacht
Het geallieerde communicatiesysteem bestond uit een klein metalen speelgoed klikkertje. Eén keer klikken moest beantwoord worden met twee keer klikken. Zo moesten de 15 000 soldaten elkaar terugvinden. Maar dat verliep niet zoals verwacht.
In dit dorpje staat ook de eerste mijlpaal van de 'Voie de la Liberté' of de "Weg van de Vrijheid". Deze weg loopt van hier tot aan het Mémorial in Bastogne. Om de mijl staat er een dergelijke paal langs de weg die de pantserdivisie van Generaal Patton aflegde naar de Ardennen. Naast deze bezienswaardigheden is er ook nog het "Musée Airborne". Hier moet je zijn om alles te vernemen over de landing in en rond St.-Mère-Eglise.
Het museum is geschikt voor zowel jong als oud. Het beschikt over meer dan 10 000 voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog, D-Day en de rest van de bevrijding. Hiermee wordt een accuraat en imponerend beeld geschetst over de regio gedurende deze periode.
Voor meer informatie kijk je op de website van het "Musée Airborne": www.airborne-museum.org, of download je de gratis reisgids.