Waar parkeren voor een afwisselende wandeling?
Nogent-le-Rotrou moet je eigenlijk toch echt te voet ontdekken! Wij hebben in ieder geval al een enorm boeiende route voor je uitgestippeld. Deze route start aan de toeristische dienst en is gratis op deze website te downloaden. Wil je voor de wandeling makkelijk parkeren, dan vind je achter het Place Saint-Pol parkeerplaatsen. Een andere optie is om bij het Chateau Saint-Jean te parkeren. Daarvoor kan je wel best je gps gebruiken. Die parking ligt op de kruising van de Rue du Château en de Rue Saint-Jean. Zonder gps rij je tot aan de toeristische dienst en daar moet je dan de pijlen volgen naar de 'Château'.
Je hebt niet veel tijd?
Heb je niet veel tijd en wil je toch van dit prachtige stadje genieten? De drie belangrijkste bezienswaardigheden in Nogent-le-Rotrou zijn de Eglise Notre-Dame, met daarachter de Tombeau de Sully (parking toeristische dienst: Place Saint-Pol). Daar kan je dan de wagen nemen naar de derde attractie: het kasteel (pijlen volgen vanaf toeristische dienst).
Wandelen in L'Epoque Moderne
Wie wat meer tijd heeft, kan een wandeling in l'Epoque Moderne niet overslaan. Op deze wandeling kom je langs alle prachtige en tegelijk speciale huizen. Download onze gratis reisgids. Heb je echter héél veel tijd en wil je een grote route wandelen? Ga dan langs bij de toeristische dienst. Je kan daar gratis een uitgebreide wandelroute bekomen, die ook zeker de moeite waard is.
Eglise Notre-Dame
Een kerk zonder klokken? Ja, inderdaad! Wanneer je bij de Elise Notre-Dame in Nogent-le-Rotrou staat, zal je de klokkenluiders niet zo snel horen. Die heeft deze 12e eeuwse kerk namelijk niet. Dat komt omdat de abdij van Saint-Denis in deze stad niet wou dat haar klokken concurrentie kregen van de parochiekerk. De kerk was eveneens een halte voor de bedevaarders die naar Santiago de Compostella trokken.
Meest opvallend bij je bezoek aan deze kerk, is de kerstkribbe die links vooraan staat opgesteld gedurende het ganse jaar. Ze werd in 1604 door de neef van Koning Henri IV gekocht. Die Graaf van Soissons had Nogent onder zijn voogdij staan. Sommigen beweren dat zelfs Henri IV de persoon is met de open kroon en de schenker de figuur met de gesloten kroon. Het geheel is gemaakt uit gebakken aarde in polychromie en beschilderd door lokale ambachtslieden. Dit moet je zeker eens zien.
Tombeau de Sully
Voor wie van geschiedenis houdt, is heel Normandië een droom. Bijzondere bezienswaardigheid is de Tombeau de Sully. Sully was een regeringsfunctionaris in de 17e eeuw en is hier in Nogent-le-Rotrou samen met zijn tweede echtgenote begraven. Omdat beiden met een tijdverschil van meer dan 15 jaar gestorven zijn, werden de standbeelden door twee verschillende kunstenaars gemaakt. De vrouw vertoont hierdoor minder expressie dan de heer.
Tijdens de Franse Revolutie werden hun lichamen uit het graf gehaald en begraven op een naburig kerkhof. Door de fusie van kerkhoven werden hun resten opgegraven en geplaatst in het kleine marmeren koffertje net voor de graftombe. Deze zijkapel van de kerk is slechts beperkt geopend!
Château Saint-Jean
In Normandië vind je talloze kastelen, maar Château Saint-Jean in Notent-le-Rotrou is toch wel erg speciaal. Hier krijg je een prachtige panorama over de stad en ook in de tuin is het heerlijk vertoeven. Door het klein aantal bezoekers is dit een heerlijke plek om tot rust te komen. Er zijn soms tijdelijke tentoonstellingen en de vaste collectie is een soort van heemkundig museum van de Perche. We raden je aan om rond de vesting te wandelen waar je infoborden aantreft over de geschiedenis van het kasteel.
Zoals bij vele burchten, heeft ook deze een woelige geschiedenis gekend. Die gaat terug tot de 10e eeuw, maar de huidige omvang moet de burcht gekregen hebben in de 13e eeuw. Tijdens de Honderdjarige Oorlog werd het slot door de Engelsen in brand gestoken. Daarna werd het opnieuw volledig heropgebouwd en gerestaureerd. Tijdens de Franse Revolutie werd het eerst gebruikt als gevangenis en later verkocht aan particuliere eigenaars. Omdat daardoor dit prachtig gebouw zou verloren gaan, heeft de stad het uiteindelijk overgekocht en omgetoverd tot een toeristenparadijs.
Abdij Saint-Denis
De abdij werd gesticht in 1029, niet zo lang na de bouw van de burcht. Het werd een machtige abdij die pas in 1788 (Franse Revolutie) werd opgeheven. In 1806 richtte Napoleon in die gebouwen een school op die nu nog bestaat. Een ander gedeelte werd gebruikt als kazerne en gevangenis. In dat deel zitten nu nog de diensten van justitie.
Kerk en poort Saint-Laurent
In deze kerk kan je een prachtig, waardevol beeldhouwwerk zien uit de 15e eeuw: de Graflegging (School van Auxerre). Ook mooi maar recenter is de afbeelding van Het Laatste Avondmaal op het altaar.
De poort van Saint-Laurent was voorheen de toegang tot de abdij van Saint-Denis, waaraan een kapel was gebouwd. In de 13e eeuw werd de kapel een kerk. In het poortgebouw woonde de conciërge en ook de brievenbus van de monniken is er nog steeds te zien.
Maison du Bailli
Nog zo'n prachtig stukje geschiedenis dat je gezien moet hebben! In deze 16e eeuwse woning verbleef de baljuw van de abdij Saint-Denis, de heer Pierre Durant. Hij werd later ook baljuw van Nogent. In deze herenwoning werden er verschillende belangrijke vergaderingen gehouden over de Perche. Momenteel zijn de kantoren van het college erin gehuisvest.