Ecomusée
Enkele jaren geleden werd het museum gerenoveerd met moderne museale technieken. Je leert er alles over de geschiedenis van de kers vanaf de 17e eeuw. Je ontdekt de geheimen van de fabricage van kirsch (een appellation d ’origine controlée sinds 2010), doorloopt er de rijpingszolder (met een indrukwekkend aantal buikflessen), je treft er alambieken (met stoom en bain-marie) aan tot 1200 liter. Het museum levert het bewijs dat brandewijn stoken familiefortuin kon opbrengen,… maar tevens verkwist worden: één van de erfgenamen joeg heel de familierijkdom erdoor in het casino van Monaco en pleegde er zelfmoord.
Overigens, 'ecomusée' in de naam van het museum heeft niets te maken met ecologie. Het woord werd in 1971 gelanceerd door “le Conseil international des musées” en verwijst naar het historisch erfgoed.
Ook aan andere distillaten wordt aandacht geschonken; o.a. over absint, een sterke drank op basis van anijs, absint-alsem, venkel en kruiden. Absint werd in 1915 verboden, sinds 2000 is de productie opnieuw toegelaten. Absint was zeer populair bij kunstenaars, o.a. Vincent van Gogh, Toulouse-Lautrec, Hemmingway leden aan “absintisme” en zouden onder invloed van de “groene fee” gewerkt hebben. Van Gogh zou onder de invloed van absint zijn oor hebben afgesneden.
Website: www.fougerolles.fr/index.php/ecomusee/accueil/infos-eco
Boomgaard
Tot slot kan je in de boomgaard wandelen tussen tal van kerselaarvariëteiten. Ook tref je er een typische “chalot” aan, een klein houten gebouw dat dienst doet als stockage van graan, alcohol en zelfs familiebezittingen. Een gebouw dat niet aanleunde bij de boerderij, zodat bij brand niet alle bezittingen vernield werden. In Fougerolles start de “Route des Chalots”. Over een afstand van 120 km brengt deze route je niet alleen langs deze streekeigen gebouwen, maar ook langs distilleerderijen en een twintigtal toeristische bezienswaardigheden. In Fougerolles is er de derde zondag van september “la Foire aux beignets de cerise”. Website: www.routedeschalots.fr
Proeven van de “groene fee”
In Fougerolles kan je drie distilleerderijen bezoeken. “Distillerie Paul Devoille” organiseert in juli en augustus tweemaal per dag een bezoek met gids. Je ontdekt een moderne productiemethode gecombineerd met oude bewaarmethodes. Zo kan je op de zolders niet minder dan 1200 “bonbonnes” tellen met allerlei brandewijnen. In de kleine modeltuin tref je allerlei kruiden aan, waaronder absint-alsem, die bij de fabricatie van brandewijn gebruikt wordt. Tijd om te proeven…. vooral het absintritueel trekt de aandacht: een suikerklontje wordt op een absintlepel (met gaatjes) boven een glas met absint geplaatst en koud water wordt over het suikerklontje gedruppeld. Website: www.devoille.com