Onder Poligny willen we ook even Château-Chalon aandoen om kennis te maken met het mekka van de vin de paille, een (aperitief)wijn uit gedroogde druiven met een alcoholgealte tussen 14,5 en 17°, na een rijpingstijd van meer dan 6 jaar. Niet ver daarvandaan heb je een prachtig zicht op de Cirque de Ladoye.
Baume-les-Messieurs
We duiken verder de vallei van de Ain in naar het diep in het dal ingesloten Baume-les-Messieurs (uit Baumes-les-Moines), een waardige tegenhanger van Baume-les-Dames (uit Baumes-les-Nonnes). Ook hier moest je je adellijke afkomst kunnen bewijzen om te mogen intreden. De abdij van Baume noemt zich graag keizerlijk omdat de monniken die hun autonomie door de paus waren ontnomen, die terugkregen van keizer Frederik Barbarossa die zo de paus een hak zette. In de abdij een Antwerps retabel dat het passieverhaal vertelt. De Cirque de Baume waar drie valleien samenkomen, is ook een reculée en letterlijk en figuurlijk adembenemend, met grotten en een tufsteenwaterval. Meer info op www.baumelesmessieurs.fr.
Baume-les-Dames
Baume-les-Dames ligt heel wat kilometers van Baume-les-Messieurs. Het is beeldig gelegen aan de samenvloeiing van de Doubs en de Cusancin. Vertrekpunt ook van een boot- of fietstocht om de vallei van de Doubs te verkennen. Het stadje zelf herinnert aan ‘les Dames’, zusters benedictinessen die hier reeds in de 7e eeuw in een abdij samen gingen wonen. Ze brachten er niet enkel geestelijke maar ook materiële rijkdom want wie intrad moest de nodige adelbrieven voor kunnen leggen. De stijlvolle huizen in renaissancestijl vertellen over de vroegere welvaart. Ga maar eens een kijkje nemen aan het Maison de la Tourelle. De grootsheid van de kerk Saint-Martin heeft eveneens te maken met de rijkdom van weleer. De kerk herbergt een deel van het meubilair van de vroegere abdij. Op het kerkhof prijkt in de romaanse kapel Saint-Sépulcre een piëta uit de 16e eeuw. Website: www.baume-les-dames.org.