Gruyère de Comté is een overheerlijke kaas die vooral in het berggebied zijn productie kent. Het centrum van deze kaas is Métabief, meteen ook het skioord van de Jura. De Comté is een gruyèrekaas met kleine gaatjes in tegenstelling tot de Emmenthaler. Elk restaurant heeft deze kaas wel op zijn kaasplank liggen.
Kaasfondue
Heel populair is de kaasfondue. Dit is gesmolten Comté en Emmenthaler die je warm worden opgediend samen met brood. Het is de bedoeling dat je die stukken brood in de warme kaas dopt. Dit gerecht combineer je met een witte Jurawijn.
Jurawijnen
De plaatsen om kennis te maken met de Franse Jurawijnen zijn Arbois, Salins en Poligny. Dit wijnbouwgebied heeft vele soorten wijnen en loont zeker de moeite om ze even te degusteren. Ze onderscheiden zich vooral door hun aparte smaak. Er is een rosé die eerder een rode wijn is, een witte wijn (Chardonnay en Savagnin), een gele wijn die zich uitstekend leent bij de Comtékaas en een paar aperitiefwijnen, inclusief een crémant. Meer info: www.jura-vins.com - ter plaatse kan je een Nederlandstalige folder bekomen over deze wijnen in elk toeristisch infokantoor.