In 2011 kreeg het museum de prestigieuse titel ‘Europees Museum van het jaar’. Dit is een verkiezing waaraan musea meedingen die in de laatste jaren grondig hebben verbouwd. Het Gallo-Romeins Museum kreeg deze prijs omdat het een archeologisch verleden op een heel boeiende manier naar alle soorten bezoekers weet over te brengen. Inderdaad, of je nu leek bent, specialist of als kind graag de wereld leert kennen, in het Gallo-Romeins Museum zal je je niet vervelen. Meer informatie op hun website: www.galloromeinsmuseum.be
Romeinse muur
In de 2de eeuw na Christus omheinden de Romeinen het toenmalige Tongeren. Van de ongeveer 4,5 km muur die ze aanlegden is nog anderhalve kilometer zichtbaar bovengronds. In de 4de eeuw ontwierpen de Romeinen een kleinere vestingmuur van 2,7 km. Het is twijfelachtig of deze muur als verdediging zou hebben gediend. Het zou eerder een statussymbool geweest zijn, zoals kasteelheren ook hun domein ommuren.
Ambiorix
Ambiorix’ manschappen slaagden erin om de Romeinse legioenen hun grootste nederlaag in Gallië toe te dienen. Uiteindelijk bleken de goed georganiseerde Romeinen echter de sterkeren en verdween deze dappere Galliër in de nevelen van de geschiedenis. Ambiorix’ standbeeld is een bronswerk uit 1866 van de hand van Franse beeldhouwer Jules Bertin. In 1994 onderging Ambiorix een grondige restauratie.
Praetorium
Een aantal locaties in Tongeren dragen Romeinse namen. In het Praetorium, in de Maastrichterstraat, is het Administratief Centrum gehuisvest. De man die je hier opwacht, Flavius Claudius Julianus, verbleef in Tongeren in de lente van het jaar 358. Hij sloot toen een verdrag met de Salische Franken, dat mee aan de basis ligt van de Taalgrens tussen Vlaanderen en Wallonië. In 361 volgde hij zijn oom Constantinus II op als keizer van het Romeinse Rijk, maar in 363 sneuvelde hij.