Sainte-Cathérine: nu
De Sainte-Cathérine is de grootste houten kerk van Frankrijk en erg indrukwekkend om te zien. Wanneer je Normandië bezoekt, kan je dit gebouw dan ook zeker niet overslaan! Het bestaat uit twee delen: de kerk zelf en de klokkentoren: Clocher Ste-Cathérine.
De kerk en klokkentoren zijn afhankelijk van elkaar te bezoeken, maar in de klokkentoren vind je het belangrijkste museum van Honfleur: het Musée Eugène-Boudin. Hier vind je indrukwekkende schilderijen van regionale kunstenaars en allerhande gebruiksvoorwerpen uit de streek, waarmee je je onmiddellijk in de lokale geschiedenis en cultuur waant.
Sainte-Cathérine: vroeger
De Sainte-Catherinekerk dankt haar naam aan de populaire middeleeuwse heilige Catharina van Alexandrië. Je kunt haar vandaag de dag nog steeds in de kerk terugzien. Ze wordt namelijk boven de deur van de klokkentoren van Honfleur afgebeeld met zwaard en wiel, dat volgens de legende brak toen men er haar op wilde dood folteren. De oorspronkelijke kerk werd tijdens de Honderdjarige Oorlog vernield. In de 15e eeuw werd de kerk volledig geconstrueerd door de plaatselijke scheepsbouwers van Honfleur, die het gebouw heel uit hout optrokken.
Wanneer je de kerk bezoekt, zal je onmiddellijk zien dat de kerk en klokkentoren apart van elkaar staan. Ze worden gescheiden door een pleintje, om het overslaan van brand te voorkomen. Het eerste schip van de kerk, wat in de tweede helft van de 15e eeuw gebouwd werd, tijdens de constructies dus, lijkt op een omgekeerde romp van een boot. Hierdoor lijkt het ook erg op de middeleeuwse staafkerken in Noorwegen.
De klokkentoren werd pas later gebouwd en in de 16e eeuw werd er nog wat aan de kerk vertimmerd. Hierbij is de houten constructie niet het meest opvallend aan de kerk: dit zijn de steunbalken. Wanneer je de kerk in Honfleur bezoekt, zal het je onmiddellijk opvallen dat de steunbalken niet allemaal even hoog zijn. Omdat de eiken niet altijd even lang waren, staan sommige steunbalken op een stenen sokkel.
Het orgel van de Sainte-Cathérine dateert uit de 18e eeuw en komt uit de Saint-Vincent parochie in Rouen. De gehele kerk, inclusief klokkentoren, werd in de 19e eeuw nog eens grondig gerestaureerd door de Franse architect Viollet-Le-Duc. Er volgde nog een aanpassing in de 20e eeuw.