8. Hoe het allemaal fout ging voor de Duitsers
De geallieerden hadden plannen opgezet om de Duitsers te misleiden. Zo was het hoofdkwartier van Montgomery in Portsmouth gevestigd en zijn radiozender stond in Kent. Dit alles zou wijzen op een invasie in het "Nauw van Calais". In Kent stationeerde men een onbestaand leger, met valse zweefvliegtuigen en landingsvaartuigen, terwijl de echte werkzaamheden plaats vonden in Zuid-Wales.
Daar lagen alle schepen en waren de 3,5 miljoen soldaten gestationeerd. Maar de Duitsers konden dit nooit zien. De verkenningsvliegtuigen hadden maar een vliegbereik tot Kent. De Duitsers wisten dat er een invasie zou komen. Rommel dacht aan Normandië, Von Rundstedt aan Pas de Calais. Hitler geloofde eerder Rommel, maar verdeelde de troepen over beide zijden. Omdat men bleef geloven dat de landing in Pas de Calais zou plaatsvinden werden deze troepen zeer laat na de invasie weggetrokken voor de tegenaanval. De Duitsers dachten immers dat de invasie in Normandië een afleidingsmanoeuvre zou zijn.
Begin juni 1944 was het slecht weer en er woedde een hevige storm, niemand geloofde dan aan een invasie. Daardoor was Rommel voor een familiebezoek naar Duitsland. De commandant van Normandië leidde manoeuvres in Bretagne en zijn plaatsvervanger was weg met een liefje tijdens de invasienacht. De geallieerden bombardeerden Normandië de nacht voordien, maar Von Rundstedt bracht het leger van Calais in paraatheid, niet dat van Normandië.
Von Rundstedt vroeg reeds om 4 uur in de morgen van de 6de juni om zijn troepen te laten oprukken. Berlijn aarzelde of het wel om een echte invasie ging. Pas laat in de namiddag kreeg hij de toestemming. Pas om middernacht kon hij de echte tegenaanval starten, met de reservepantserdivisies en troepen uit Bretagne. Dit was 24 uur nadat de eerste parachutisten aan land waren.
L'Etat-Major kon maar geen beslissing nemen. Ze moesten absoluut zeker zijn dat het "de" invasie was. Niemand had de moed het aan Hitler te vragen want hij sliep. Niemand wou immers zijn slaap verstoren. Ze bleven er heilig van overtuigd dat de echte invasie in Pas de Calais zou plaatsvinden. De 200.000 soldaten in Calais moesten daar blijven, voor een invasie die er nooit zou komen.
Hitler maakte er zelfs moppen over en dacht hij ze op één dag terug in zee zou gedreven hebben. Maar toen was het al te laat. De verrassing was compleet.
Lees verder over de landing in Normandië:
- Voorbereidende landingen
- Wanneer het allemaal begon
- Keuze van een landingsplaats
- Voorbereiding van de landing in Normandië
- Waar zijn de Duitsers?
- De valse start
- De landing
- Hoe het allemaal fout ging voor de Duitsers