1. Voorbereidende landingen
Op 4 juni 1940 zijn de Engelsen moeten vluchten van het vasteland, maar slechts een kleine maand later deden ze reeds een eerste landing thv Boulogne. Ze vernietigen gewoon een Duits gebouw en keren terug. Een landing uit principe om te tonen dat de Britten zich niet zomaar laten verjagen.
Zo volgen er nog een aantal landingen, over de ganse wereld, met ditmaal wel een duidelijk omschreven doel. Door deze 'testlandingen' zijn de geallieerden in staat om verschillende methodes en materialen te toetsen aan de haalbaarheid.
Eén van de belangrijkste 'testlandingen' was deze van Dieppe op 18 maart 1942. Hieruit en uit de vele landingen ervoor trokken de Duitsers de volgende conclusies :
- een landing zou steeds plaats vinden bij vloed;
- zou steeds ten noorden van de Seine plaatsvinden (afstand is korter);
- zou steeds aan een haven gebeuren om materiaal aan land te brengen.
Die 'testlandingen' brachten dus de Duitsers op het verkeerde spoor. Deze landingen hebben wel veel levens gekost. In Dieppe lieten er meer dan 4400 geallieerde soldaten het leven. Deze landing stond onder het commando van Lord Mountbatten en heeft voor de Britten aangetoond dat landen in een haven onmogelijk was. Ze lagen constant onder artillerievuur. De vernietigingen in de haven waren zo groot dat er te veel obstakels waren en de haven zelfs totaal onbruikbaar was.
Het voorbereiden van de grote landing was ook een machtsspelletje tussen de geallieerde troepen en zijn bevelhebbers. Uiteindelijk zou Eisenhower het pleit winnen van Mac Arthur. Generaal Eisenhower heeft de operatie Troch in Noord-Afrika met succes afgerond. Ook Mac Arthur heeft een paar landingen op zijn palmares kunnen schrijven (Talagi, Stille Oceaan en Guadalcanal). De naam van de grootste landing ooit is wel bedacht door Mac Arthur: NEPTUNE.
De echt gecombineerde (meerdere geallieerde troepen) landingen startten op 9 juli 1943, dan vallen ze immers Sicilië binnen. Niet minder dan 160 000 manschappen ontschepen op een kustlijn van 140 km. Deze landing is een "oefening" voor Neptune en levert zeer veel nuttige inlichtingen op. Zo zijn er nog vele kleine "raids" langs de kustlijn, zoals in Gravelines, Etretat, Middelkerke en Scheveningen. De bedoeling hiervan was tweeërlei:
- de vermoedens van de Duitsers bevestigen;
- als oefening en om het materiaal uit te testen.
2. Wanneer het allemaal begon
De voorbereiding van de landing is reeds vroeg gestart. Eind 1940 was er al een werkgroep opgericht met de bevelhebbers van de geallieerde troepen. Hun doel was duidelijk: terugkeer van de Britse troepen naar het vasteland. Wanneer de Amerikanen zich ook in de strijd mengen is er al een eerste vergadering met hen eind 1941. Ze plannen een grootse landing in Europa voor het jaar 1942.
Uiteindelijk zouden ze het bij een kleine aanval houden in 1942 en zouden dan in 1943 de grote landing doen. Maar in 1943 doet men eerst de landing in Sicilië en Neptune, code voor de landing in Normandië, is verschoven naar 1944. Vanaf maart 1943 begint men met de voorbereidende werken. De landing was voorzien voor 1 mei, het werd 5 juni 1944. MAAR, alles hangt af van de weersomstandigheden. Meer dan 3 miljoen soldaten verbleven in Zuid-Engeland op het startschot.
Lees verder over de landing in Normandië:
- Voorbereidende landingen
- Wanneer het allemaal begon
- Keuze van een landingsplaats
- Voorbereiding van de landing in Normandië
- Waar zijn de Duitsers?
- De valse start
- De landing
- Hoe het allemaal fout ging voor de Duitsers