Troje of Truva: onwaarschijnlijk oude resten

Hoe zat dat nou weer met dat paard van Troje?

Van het paard van Troje zal elk van jullie wel al eens gehoord hebben tijdens de geschiedenislessen. Het blijft een fantastisch verhaal uit Ilias van Homerus toen Griekse soldaten zich verschansten in een houten paard en zo binnen de muren wisten te komen van de stad Troje. Bij de toegang tot de opgravingssite staat een replica van het paard. Je kan er zelfs inkruipen. Van de versterkte stad rest echter bitter weinig. Niettemin, de opgravingen zijn wel de moeite waard indien je beschikt over een goed fantasievermogen. Hoewel, muren van 6 meter hoog en 4 meter dik worden nu niet meer opgetrokken. Gelukkig staan er infoborden met uitleg bij de belangrijkste opgegraven ruïnes. Lees meer

De brave Heinrich Schliemann had wat plakkerige handjes waardoor kostbaarheden uit Troje 'op stap gingen'.
  • Herontdek de geschiedenis van het paard van Troje
  • Met de infoborden red je het wel
  • Onzorgvuldig werken deed veel moois verloren gaan
  • Lees hoe gevonden sierraden in Moskou geraakten
Gratis reisgids downloaden

Er waren al enkele proefopgravingen geweest, maar de echte aanzet kwam van een Duits-Amerikaanse zakenman Heinrich Schliemann. Liefst negen lagen werden door hem en zijn medewerkers blootgelegd. De oudste (Troje I) moet dateren uit 3600 v.C. wat onwaarschijnlijk lang geleden is. Toen Homerus over Troje schreef moet dat ten tijde van Troje VI of VII zijn geweest. Toen de ‘jongste’ laag haar geheimen prijsgaf, bleek dat toen de stad in Romeinse handen moet zijn geweest. Tijdens de 13de eeuw was Troje niets meer dan een gewone nederzetting in de Byzantijnse regeerperiode. Daarna bleef Troje verlaten, tot Schliemann dus met zijn truweel begon te graven naar de geschiedenis van de stad.

Maar de onzorgvuldigheid waarmee de brave man tewerk ging zou veel van de oudheidkundige pracht doen verloren gaan. Hij had ook plakkerige handen want een deel van de Schat van Priamus bestaande uit sierraden (koper, zilver, goud) ‘verhuisde’ naar Berlijn. Tijdens de nadagen van de Tweede Wereldoorlog werden ze daar buit gemaakt door het Rode Leger. Plots doken de lang verloren gewaande kostbaarheden op in Moskou in 1993. Ze zijn daar nog steeds te bewonderen in het Poesjkinmuseum al is intussen een getouwtrek ontstaan wie de rechtmatige eigenaar is.

Reviews en beoordelingen Troje of Truva

Heb je zelf tips of opmerkingen over Troje of Truva? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info