De boven- en benedenstad is er met de nodige verbeelding goed te reconstrueren. De akropolis of burcht op de top van de berg biedt je de meeste bezienswaardigheden: tempels waaronder de mooie tempel van Zeus, thermen, een bibliotheek, een marktplein (agora) en het paleis. Maar het meest indrukwekkende is het theater gebouwd tegen een steile heuvel.
Toen het gebied rond Pergamon vredig, want bij testament nota bene, overging in Romeinse handen, hield de expansie aanvankelijk nog aan. Pergamon werd zelfs even hoofdstad van wat toen de Romeinse provincie Azië werd genoemd. De Rode Basiliek in de benedenstad is een kolossaal overblijfsel uit de Romeinse overheersing. In de buurt vind je ook een archeologisch museum met daarin de belangrijkste vondsten van de opgravingen. Maar zowat vanaf de 3de eeuw n.C. zou Pergamon aan invloed steeds meer en meer moeten inbinden. De rol werd overgenomen door Ephese, dat zuidelijker lag tegenover Pergamon. Het leidde ertoe dat Ephese zou uitgroeien tot één van de belangrijkste steden van het Romeinse periode.
Pas vanaf 1871 kwam Pergamon letterlijk terug aan de oppervlakte toen Duitse archeologen de site van de akropolis begonnen op te graven. Een mooie daad maar enig nadeel was dat veel van de vondsten nu niet meer ter plaatse kunnen bezichtigd worden maar wel in het Pergamommuseum in Berlijn.
Hou bij een bezoek er rekening mee dat er zoveel te zien is dat je minstens een halve dag moet uittrekken.
Weetje: de geboorte van het moderne gebonden boek
De uitvinding van de codex, het moderne gebonden boek hebben we misschien te danken aan ene Eumenes II en Attalos II. Beide heren waren verwoede verzamelaars van al wat geschreven werd. Op die manier legden zij een bibliotheek aan van wel 200 000 titels. Dat gebeurde toen op papyrus. Nadeel daarvan was dat dit op een rol geschreven stond en dus ontrold pas kon gelezen worden. Papyrus kwam uit Egypte. Omdat Egypte bang was dat hun eigen vermaarde bib in Alexandrië in de schaduw zou gesteld worden van die van Pergamon, besloten zij tot een exportstop van papyrus. Zodoende moest men in Pergamon op zoek naar iets anders. Daarom begon men aanvankelijk opnieuw op dierenhuiden te schrijven, daarna ontwikkeld tot perkament dat men ging inbinden. Zo ontstond uiteindelijk een boek met ingebonden bladzijden. Het woord ‘perkament’ is dus eigenlijk afgeleid van de stad Pergamon.